Zoeken

Zwemles met een (onzichtbare) beperking

Vooraf

Hallo beste lezers, welkom bij weer een nieuw blog van mij. Ik heb even 2 weken niet geblogd vanwege de meivakantie, maar ik ben weer terug! Wel wil ik ook nog even zeggen dat er geen vast uploadschema is, dus ik maak blogs wanneer ik voldoende tijd heb. We zijn in ieder geval weer helemaal terug na 2 weken vrij. Deze keer ga ik het (in het kader van mijn sport en de komende temperaturen) hebben over zwemlessen, veel leesplezier!


Zwemles. Hoe, wat en waarom?

Nederland is een echt waterland, we hebben bijna overal water liggen. Hierom is het erg belangrijk binnen ons land dat we leren zwemmen. We? Jazeker! Zwemles is er namelijk voor alle leeftijden, jong & oud. Zo bestaan er ook special needs zwemlessen voor iedereen met een (onzichtbare) beperking, steeds meer zwemscholen en zwembaden bieden dit aan.


Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik een behoorlijke zwemles geschiedenis, ik begon met zwemles op een leeftijd waarop de meeste kinderen beginnen. Het begon al rot, want ik had er helemaal geen zin in. Hoelang ik in het ondiepe bad heb gezeten weet ik niet precies, maar toen ik naar het diepe bad mocht was er al snel duidelijk dat ik een A certificaat zou gaan halen omdat een A diploma te hoog gegrepen was voor mij. Dit kwam met name door het onderwater gedeelte. In het diepe kreeg ik een (special needs) zwemonderwijzer die echt goed met mij kon omgaan. Ik heb uiteindelijk na 5 jaar zwemles mijn A certificaat gehaald op 9 jarige leeftijd. Toen werd ik 15 en hoorde ik dat mijn vertrouwde zwemonderwijzer zijn eigen zwemschool had (ik help hem hiermee sinds 2018). Toen besloot ik opnieuw op zwemles te gaan. Dit was een heel verschil met vroeger, want in een halfjaar tijd behaalde ik het A, B en C diploma op 16 jarige leeftijd.


Tips van hulpzwemjuf Dominique voor kinderzwemles

Als ouder kan je heel veel doen om je kind (met en zonder beperking) door de zwemlessen heen te helpen.

*Waar ik spreek met ‘je’ kan er ook ‘u’ worden gelezen.


Tip 1: Zoek een zwemlesaanbieder uit waar je een goed gevoel bij hebt. Vraag bijvoorbeeld of je kind een proefles mag draaien, zo weten ze hoe watervrij het kind al is en kan je ook meteen als ouder de sfeer proeven.

Tip 2: Houd er rekening mee dat je kind het hoe dan ook spannend kan vinden, zelfs als jullie al veel met elkaar zwemmen. Zwemles is toch even iets anders dan de hele tijd spelen. Dit is met name het geval als het kind nog niet watervrij is, dit is bijvoorbeeld het geval bij niet van douchen/baden houden.

Tip 3: Laat je kind al vroeg aan water wennen door bijvoorbeeld waterspelletjes te doen tijdens het douchen/baden. Hierdoor kan het kind een voorsprong krijgen voor de zwemlessen zodra hij/zij daarmee mag starten. Er bestaat een leuk zwemboek die veel kan helpen, hier de link daarvoor: https://www.metsuccesopzwemles.nl/shop/zwemboek-voor-ouder-en-kind-bestseller/

Tip 4: Wees geduldig. Leren zwemmen kost tijd omdat het voor een kind best veel en soms ook zwaar kan zijn. Pushen werkt dus absoluut averechts mits je je kind hierin goed kent. Zie het als een sport! Je kind is lekker in beweging en leert iets aan voor het leven.

Tip 5: Zorg voor een leuke beloning bij elke stap vooruit die je kind maakt, dat werkt vaak motiverend en is leuk! Sommige zwemlesaanbieders bieden zoiets aan in de vorm van bijvoorbeeld polsbandjes.

Tip 6: Wordt niet boos als je kind een vaardigheid lastig vindt en er lang over doet om het onder de knie te krijgen. Zoals eerder gezegd is leren zwemmen iets wat nou eenmaal tijd kost. Benoem juist wat je kind wel al goed kan, zo blijft het positief.

Tip 7: Hoera, je kind mag afzwemmen! Zeg tegen je kind hoe trots je op hem/haar bent dat het zover gekomen is. Een zwemdiploma is namelijk vaak het eerste officiële diploma dat een kind haalt in Nederland. Geniet tijdens het afzwemmen van hoe je kind zwemt en zorg voor leuke feestmomenten na het afzwemmen.

Tip 8: Vooral blijven zwemmen na de zwemlestijd! Kinderen kunnen het zwemmen namelijk snel verleren als er te lang niet wordt gezwommen.


Nawoord

Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze lekker lange blog na de vakantie! Hopelijk hebben jullie weer iets aan dit verhaal en de tips. Vragen? Stuur mij een PB. Bedankt voor het lezen en tot bij de volgende!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vooraf Hoi beste lezers, super leuk dat jullie weer een nieuw blog van mij lezen. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd, hierover heb ik een blog voor jullie waarin ik dat uitleg, veel leesplezier! Tal