Zoeken

Je beperking en hooggevoeligheidVooraf


Hoi lieve leuke lezers, welkom bij weer een nieuw blog van mij. Sunflower is nu precies 1 week in Nederland en België en wow, wat een toffe reacties allemaal! Deze keer heb ik een blog over autisme en hooggevoeligheid voor jullie waarin ik het meest inga op het onderwerp ‘lage pijngrens’, veel leesplezier!


Hooggevoeligheid in het algemeen


Hooggevoeligheid kan zowel bij mensen met een beperking als mensen zonder beperking voorkomen. Het kan zich uiten in versterkte zintuigen samenhangend met een lage pijngrens en in heftige emoties. Per persoon verschilt het of diegene hooggevoelig is of niet en hoe heftig het is. Ook kan het zo zijn dat de ene hooggevoelige persoon alleen versterkte zintuigen heeft en dat de andere hooggevoelige persoon er ook heftige emoties naast heeft.


Hooggevoeligheid bij mijzelf


Mijn autisme brengt voor mij ook hooggevoeligheid met zich mee. Bij mij uit het zich voornamelijk in versterkte zintuigen, ik kan de zachtste geluiden horen, de verste geuren ruiken, heel goed proeven, enz. Ook heb ik een lage pijngrens waardoor ik sommige simpele ingrepen onder verdoving moet doen omdat het anders niet te doen is voor mij. Helaas snapt de buitenwereld dat niet altijd, maar ik blijf mij er ook hard voor maken dat mensen met een lage pijngrens zich niet meer hoeven te verdedigen/verantwoorden in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ook kan ik mij snel bezeren omdat ik niet zo goed tegen een stootje kan, dit kon men aan mij zien tijdens de gymlessen op school. In mijn mond ben ik het meest gevoelig, dit houdt in dat ik te warm eten eerst moet laten afkoelen en geen ijsjes kan verdragen omdat dat pijn doet aan mijn mond. De tandarts gaat wel goed. Dit is wat ik ervaar, maar bij aan ander persoon kan dit anders zijn.


Pijnvrij handelen


*Bron: Vera Tomassen, Mantelmama.nl

Zoals ik al zei blijf ik mij er hard voor maken dat mensen met een lage pijngrens zich niet meer hoeven te verdedigen/verantwoorden bij een pijnlijke handeling zoals een bloedafname, bloed geven, een infuus prikken, enz. Pijnvrij handelen zou de standaard moeten worden, want uit onderzoek is gebleken dat het zo is dat men een ‘pijngeheugen’ kan hebben, met name kinderen. Als er pijn bij een behandeling wordt ervaren kan het gebeuren dat iemand dat zodanig ‘onthoudt’ dat de pijn bij de volgende keer zelfs erger is. Hiervoor bestaat er Emla zalf, dat is een vorm van plaatselijke verdoving. Deze verdovende zalf wordt op recept voorgeschreven door de huisarts. Je kan met je huisarts bespreken of Emla jou kan helpen voor je lage pijngrens. *Dit blog vertelt meer over Emla en heeft een gebruikerstutorial: https://mantelmama.nl/feiten-fabels-over-verdovende-zalf-emla-bij-bloedprikken-bij-kinderen/


Nawoord


Ik hoop dat jullie wat aan dit verhaal hebben. Ik wil ook meegeven: Als je een lage pijngrens hebt ben je GEEN mietje, want je kan er helemaal niks aan doen! Bedankt voor het lezen en tot bij het volgende blog, autipower!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vooraf Hallo beste lezers, welkom bij weer een nieuw blog van mij. Ik heb even 2 weken niet geblogd vanwege de meivakantie, maar ik ben weer terug! Wel wil ik ook nog even zeggen dat er geen vast uplo