Zoeken

Een (onzichtbare) beperking en stemmen/de verkiezingenVooraf

Hey beste lezers, tof dat jullie weer lezen. Jullie blijven mijn blogs leuk vinden, dus we gaan vooral lekker door! Deze keer heb ik een blog voor jullie over het stemmen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Hiervoor hebben verschillende I am not just a label volgers meegewerkt door hun ervaringen te delen. Veel leesplezier!


Verkiezingen en (onzichtbare) beperkingen

Iedereen vanaf 18 jaar met de Nederlandse nationaliteit (kiesgerechtigd) mag stemmen. Dit stemmen klinkt heel simpel en is dat ook, maar voor mensen met een (onzichtbare) beperking kan het een hele onderneming zijn. Ze vinden de omstandigheden in een stembureau spannend, kunnen misschien niet zo goed communiceren, kunnen hulp nodig hebben, er zenuwachtig van worden, enz. Voor deze mensen zijn er vaak verschillende mogelijkheden. Zo kunnen slechtzienden hun stem uitbrengen met behulp van een stemmal en sound box, mogen mensen met een lichamelijke beperking hulp krijgen in het stemhokje en konden kwetsbare mensen dit jaar per post stemmen. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van alle mogelijkheden die er zijn voor mensen met een (onzichtbare) beperking.
Ervaringen van onze volgers

Voor de verkiezingen hebben we getracht om het Sunflower concept bekend te krijgen bij de stembureaus. Bij het ene stembureau werd er iets mee gedaan en bij het andere niet. De ervaringen verschillen dus per persoon. Ik heb onze I am not just a label volgers gevraagd om hun ervaringen te delen (anoniem in dit blog vanwege privacy), hieronder een paar ervaringen op een rijtje:

- Het stemmen opzich vond ik sneller gaan dan andere jaren, maar de maatregelen eromheen wat dubbel. Zo moest ik een deurknop aanraken om een deur te openen en vond ik het niet duidelijk of handdesinfectie verplicht was. Met mijn keycord is niet specifiek iets gedaan, ik draag hem in mijn jaszak met het koord naar buiten omdat ik hem om mijn nek niet verdraag. De legitimatiecontrole vond ik ongemakkelijk vanwege mijn autisme omdat ik in mijn beleving lang werd aangestaard. Ik vond het wel spannend, maar het is verder goed verlopen.


- Ik heb mijn Sunflower keycord zichtbaar over mijn jas gedragen. De stembureauleden waren erg vriendelijk en geduldig. Het keycord heeft mij goed geholpen!


- Mijn zoon heeft een QR-code aan zijn Sunflower keycord hangen voor de vrijstelling van de mondkapjesplicht omdat hij geen mondkapje kan verdragen. Bij het stembureau werd hij naar zijn mondkapje gevraagd, maar bij het zien van de vrijstelling en het keycord was het in orde. Hij is 3 keer aangesproken en alle keren was het geen probleem. Al met al een goede ervaring voor mijn zoon!


Zoals te lezen is verschillen de ervaringen per persoon, maar het is allemaal niet super negatief. Dat betekent dat het Sunflower concept bij veel stembureaus bekend was.


Nawoord

Ik hoop dat jullie dit weer leuk vonden om te lezen. Ik wil hiermee laten zien dat je er echt goed aan doet om gebruik te maken van je kiesrecht. De volgende keer heb ik iets speciaals voor jullie, dus hou onze socials in de gaten! Bedankt voor het lezen en tot bij de volgende!

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vooraf Hallo beste lezers, welkom bij weer een nieuw blog van mij. Ik heb even 2 weken niet geblogd vanwege de meivakantie, maar ik ben weer terug! Wel wil ik ook nog even zeggen dat er geen vast uplo